Tündérkert

 

 

Május 30-án délelőtt 10 órakor ültetjük a nyírgyulaji tündérkert első száz fáját.

A tündérkert mozgalmat Kovács Gyula pórszombati erdész indította útjára, amikor sok-sok éve elkezdte gyűjteni a pusztulásra ítélt őshonos magyar /Kárpát-medencei/ gyümölcsfákat.

Gyűjteményében több mint 2000 fafajta van.

Az első száz fafajtát az erdésztől hozzuk, és a Gesztenye óvoda-bölcsőde kis lakóinak ajándékozzuk. Mindenki kapni fog egy fát, amiért ezután felelősséggel tartozik.

Ha egy gyermek elültet egy termő fát a szülőföldjén, örökre odaköti lelkét az igazi gyökereihez.

A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület közösségi házához tartozó területen lesz kialakítva a kert. Későbbiekben köztéri szobrot, sétányt, székely kaput, névjelző köveket szeretnénk készíteni, hogy egy impozáns közösségi teret hozzunk létre a nyírgyulaji családoknak.

A kertet minden évben bővíteni szeretnénk. Ha minden jól megy, akkor jövőre már saját oltványokat ültethetünk.

Ahhoz, hogy ez így legyen, nekünk kell oltványokat szednünk olyan régi fákról, amik megmaradtak a település környékén. Az oltványokat begyűjtés után elküldjük a központi tündérkertbe, ahol elkezdik újjáéleszteni a fajtát /szaporítják/.

Minden olyan nyírgyulaji embert, aki tud ilyen régi fákról, arra kérünk, hogy gyűjtsön, és így bővüljön a már teljesen tájjelleget öltő tündérkertünk. Maguk a tündérkertek minden évben közös programokra adnak lehetőséget: pl. Oltónapok, ahol a gyerekeket tanítjuk meg oltani, későbbiekben közös szüret, a falu pálinkájának-lekvárjának a főzése stb.

A gyerekek lesznek a tündérgondnokok. Mindenki ápolja, locsolja, gyomlálja a saját fáját – ez heti szinten a családok programjává válhat. A családok bármikor kimehetnek megnézni gyermekük fáját, amit ők igényelni is fognak.

Mindenféle támogatást szívesen veszünk a falu lakóitól.

Lesz nyírgyulajnak tündérkertje!

Petróczki Ákos /védnök/