szerda, október 23, 2019

Aktualitás

2019. augusztus 23-25-én Szerbiában jártunk. Az Aracs-95 Egyesület projektpartnerei voltunk a Békepiknik Európáért elnevezésű rendezvényen.

Az első nap során megismerkedtünk Törökbecse (Novi Bečej) település néhány látnivalójával. Felkerestük a kultúrközpontot, ahol megtekintettük a helytörténeti tárlatot, sétáltunk a Tisza partján, és megismerkedtünk a központban található templomokkal. Ezt követően Szekeres Ildikó előadása következett, aki a szegedi Europe Direct irodából érkezett és Szerbia tagjelölti státusáról beszélgetett velünk. Ismertette a csatlakozási folyamat egészét, illetve azt, hogy Szerbia most éppen hol tart és mik a kilátásai az Unióhoz való csatlakozást illetően.

Közben egy jótékonysági gyűjtés is zajlott, melybe a mi csapatunk is beszállt – ruhaadományokat vittünk, melyeket majd a helyi Vöröskereszt juttat el a rászorulóknak. Este partnerségi bemutatkozások zajlottak, mely során a SzaFi is ismertette tevékenységét és sikereit. Az udvaron az euró-érmék grafikai dizájnjából nyílt egy kis kiállítás, amely által megismertük a közös pénz rövid történetét és az 1 és 2 Eurós érmék dizájnját.

Szombaton délelőtt egy történelmi kitekintés a délszláv konfliktusról szólt, mely a ’90-es években pattant ki. Majd azok meséltek erről az időszakról, akik átélték. Megrázó és elborzasztó történetek hangzottak el, amelyek szemléletesen mutatták be az inflációt, az állampolgári jogok védelmének csődjét, a nélkülözéseket és az egyes közösségeken belüli veszteségeket. Azt hiszem, egész csapatunk nevében kimondható, milyen jó az, hogy nálunk ilyesmi már rég nem fordult elő.

A délutáni program során szintén a béke jegyében telt: ekkor közösen kirándultunk Aracsra, megismertük az itt talélható pusztatemplom történetét. Majd közösen egy békejelet alkottunk a pázsiton. A gyerekek itt egy érzékenyítő workshopon vettek részt, melynek az egymásra figyelés és a másik elfogadása volt a témája.

Törökbecsén ekkor zajlott a Velika Gospojina fesztivál, ami jó lehetőséget kínált a szórakozásra, a különféle koncertek és más kultúrprogram élvezésére. Este a közös vacsora után egy sörkóstolóval zártuk a napot, amely során megismerkedtünk a bánáti kézműves sörökkel.

Vasárnap a reggeli után közösen ellátogattunk a közeli Sóskopó (Slano Kopovo) természetvédelmi rezervátumba. A Tisza eme holtága rendkívül érdekes, mivel nyaranta teljesen kiszárad, de az őszi-téli csapadékos időben megtelik vízzel. Megtekintettük a terület növényvilágát és madárlesre is alkalom kínálkozott. Majd a partnerség képviselői aláírták itt az együttműködési szerződést. A közös ebéd után elbúcsúztunk, majd hazafelé vettük az irányt.

Újra meggyőződtünk arról, hogy milyen körülményes tud lenni a határátlépés – a közösségi oldalak információi szerint a Tiszasziget-Gyála kishatáron 6-7 órás várakozás volt kilátásban, így inkább Románián át hagytuk el Szerbiát és tértünk haza Magyarországra.

A projektet az Európai Bizottság támogatta az Európa a Polgárokért program keretén belül. Örülünk, hogy a részesei lehettünk.

 

     

 

                                                     

 

Felhívás

Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása tanfolyamon való részvételre

A Nemzeti Művelődési Intézet a „Művelődő közösségek Észak-Magyarországon” elnevezésű, EFOP-3.7.3-16-2017-00148 azonosító számú projektjének keretein belül Elfeledett szakmák, népi mesterségek visszatanulása tanfolyamot indít Nyírgyulaj és Nyírmihálydi településeken.

A 12 hónapon keresztül, havonta egy alkalommal 4 óra időtartamban megvalósuló tanfolyam célja: megismertetni a résztvevőket a kosárfonás, a bőrművesség, a népi ékszerkészítés-gyöngyfűzés, a textil-szövés mesterségekkel, ahol elsajátíthatják a hagyományokra épülő, de a jelen kor elvárásaihoz is igazodó tárgyak elkészítésének módját. A tanfolyam elvégzésével képessé válhatnak a résztvevők különböző kosarak, bőr ajándéktárgyak, gyöngyből készült népi ékszerek, illetve szövéssel készült tárgyak tervezésére és kivitelezésére egyaránt.

További cél a résztvevőket a közösségépítés fogalmán, szerepén át eljuttatni a közösségépítő módszerekig.

A foglalkozások témái:

a Nemzeti Művelődési Intézet és a megyei igazgatóság munkájának bemutatása
a közösségépítés fogalma, szerepe, célja a helyi közösségekben
közösségépítő módszerek: interjú, közösségi beszélgetés és felmérés, tankatalógus
a népművészet szerepe a magyar nemzeti kultúrában
bőrművesség, textil-szövés, népi ékszerkészítés-gyöngyfűzés és kosárfonás szakmákkal kapcsolatos ismertető, a mesterségekhez használt anyagok megismerése, tervezés és kivitelezés
a népi mesterségekből való megélhetés lehetőségei (mai kornak, igényeknek, lakáskultúrának, funkciónak való megfeleltetés).
Olyan fiatal felnőttek, aktív dolgozók, valamint hátrányos helyzetű felnőttek jelentkezését várjuk, akik betöltötték 18. életévüket és jelenleg köznevelésben nem vesznek részt.

A foglakozások helyszínei:

Civil Oktató és Szolgáltató Központ – 4311 Nyírgyulaj, Mártírok útja 68.
Közösségi Ház – 4363 Nyírmihálydi, Akácfa u. 2.
A tanfolyam tervezett első alkalma: 2019. március 29.

 A tanfolyamról és a jelentkezés módjáról bővebb felvilágosítás kérhető:

Nádasiné Barta Ibolya, módszertani referens, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., tel.: +3620/283-1389.

Kérjük, hogy részvételi szándékát legkésőbb 2019. március 18-ig jelezze módszertani referens munkatársunk számára. A tanfolyamon való részvétel térítésmentes, a vidéki résztvevőknek útiköltség térítést biztosítunk.

SzaFi Kemping Nyári Tábor ajánlatai 2018 évben

A tábor helyszíne Nyírgyulaj SZAFI Kemping közel két hektáros terület, mely a település belterületén, busszal és kerékpárral könnyen megközelíthető. A Kemping zárt, a szolgáltatásait a táborozók vehetik igénybe. A szállás a diákok részére 8 ágyas házikókban történik emeletes ágyakkal (nagyméretűek) berendezve (ágynemű biztosítva). Kulturált zuhanyzó és wc (3 db férfi, 3 db női, 1 db akadálymentesített ) külön épületben található.
Utaztatást Nyíregyháza területéről térítésmentesen vállalunk előzetes helyszínegyeztetéssel férőhely függvényében. 

Időpontok
2018. június 18- 2018. augusztus 10. között heti turnusokban indítjuk a tematikus táborokat (napközis táborok: hétfőtől –péntekig, bentlakásos táborok hétfőtől-szombatig) A jelentkezéseket folyamatosan a férőhelyek feltöltéséig tudjuk fogadni. A turnusok pontos időpontjait az egyesület facebook oldalán, valamint az egyesület honlapján lehet nyomon követni 2018. május 10-től) 

Szervezett csoportok esetén két fő  kísérő részére a részvétel díjtalan.

 Áraink: 

Gyerekfelügyelet napi szinten kérhető szolgáltatás 3000 ft/nap
Napközis tábor ( 5 napos) 4000 ft/fő/nap
Bentlakásos tábor (6 nap, 5 éjszaka) :5000ft/fő/nap 

Az ár tartalmazza az étkezést: 
Napközis táborban és gyerekfelügyelet keretében : Az ellátás tízórai, ebéd, uzsonna házias ételekből elkészítve, ami 1 meleg étkezést jelent (ami bőséges). 
Bentlakásos táborban az ár az étkezés mellett a szállás költségét is tartalmazza. Az ellátás reggeli, ebéd, uzsonna, vacsora házias ételekből elkészítve, ami 2 meleg étkezést jelent (bőséges). 
A Kemping területén épített kemence jó szolgálatot tesz a napi étkezések során, akár közösen a gyerekkel is elkészíthetőek különböző ételek Pl. lapcsánka, kalács.

A Tábor területén kínált szolgáltatásaink térítésmentesen:
A szabadidő eltöltésére TÉRÍTÉSMENTESEN biztosítjuk a tábor területén szakemberek segítségével íjászat, csapatsportok, sorversenyek szervezése, táncoktatás pl. zumba, ping-pong, csocsó, tollas, röplabda, különböző labdajátékok, továbbá igény szerint bicikli túra a Natura2000 területre, ahol megleshetjük az ürgéket és megtekintetjük a helyi kunhalmokat. Napközben kézműves foglalkozások. 

KIEMELT AJÁNLATUNK : vizi foci, buborék foci, teqball használata.

Lehetőség van még igény szerint : lovas kocsikázásra a helyi tanyára, környező erdőbe  (500 ft/fő)
Lovaglás: 1000 ft/30 perc/fő

Bejelentkezés: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.               
Telefonszám: 06/306766881
Facebook: Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület – SZAFI  

Letölthető szülői nyilatkozat

A 2017-es SZAFI KEMPING további képei ezen a linken tekinthetőek meg!

Várunk szeretettel: 
                                   A   Szervezők!

IV. Nyártaposó Jótékonysági Kerti Parti

SZAFI DUATLON 2018.04.27.

Idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a SZAFI Duatlon versenyünk. Várunk minden kedves érdeklődőt és szurkolót a játszóháznál. 2018.04.27-én 13:30-tól.